Mijn ontmoeting met Prins Bernard

Prins Bernhard tekent mijn plakboekPrins Bernhard

Zaterdag 29 november 1980

Om 5 minuten voor half elf ’s morgens ging ik van huis op weg naar het Gemeentehuis van Driebergen. Ik zag dat de rode loper was uitgelegd. Op de Hoofdstraat was het zeer druk, overal was politie en rechercheurs in burger.
Toen ik het bordes opging, stond er een meneer te wachten op de genodigden. Van onze burgermeester, de heer Jongeneel, moest ik zeggen dat ik eerst naar de Burgermeesterskamer moest. Die meneer zei toen gelijk: ….dus jij bent Yvonne.

Van de burgermeester moest ik ook mijn plakboeken meenemen en in de kamer leggen. Er waren nog meer personen in de Burgermeesterskamer die voorgesteld zouden worden aan de Prins, nl: de burgermeestersvrouw, wethouders van de gemeente, mevrouw Van Bijnen en haar zoon Arnold (nabestaanden van “Frank” J.A. van Bijnen), de heer Esmeijer en mevrouw De Lange-Esmeijer (broer en zus van “Paul”S. Esmeijer) en de bestuursleden van de Stichting LO-LKP (Landelijke Onderduikers en Landelijke Knok Ploegen)

Na binnenkomst van de Prins werden wij begroet en voorgesteld en gingen we de Raadszaal in om het officiële gedeelte bij te wonen met diverse toespraken. Na de toespraken kwamen de bussen voorrijden om ons naar de Algemene Begraafplaats te brengen. Ineens werd ik geroepen om naar de Burgermeesterskamer te komen. Bij het betreden zag ik dat Prins Bernhard iets in mijn plaboeken schreef. Daarna zei hij tegen mij dat ik heel zuinig moest zijn op deze boeken. Verder werd er veel gesproken met de familie en de andere aanwezigen. En toen gingen we naar de Algemene Begraafplaats voor de onthulling van het monument voor Paul en Frank.

Na afloop gingen we weer terug naar het Gemeentehuis, waar we nog wat te drinken kregen. Mijn vader en moeder kwamen mij halen en de burgermeester liep metm ij mee naar buiten om hen de hand te schudden. Hij zei tegen hen dat de Prins in mijn plaboek had geschreven.

“Ik ben blij dat je zo bijzonder veel belangstelling en begrip voor het werk van deze grote mannen hebt” Bernhard

“Ik ben blij dat je zo bijzonder veel belangstelling en begrip voor het werk van deze grote mannen hebt”
Bernhard