Régis gaat de oorlog in op 17 jarige leeftijd

Régis ging op 17-jRégis Deleuzearige leeftijd de oorlog in, om iets voor zijn land te doen.

Op de dag van het ongeluk had Régis eigenlijk verlof, maar omdat er niet voldoende mensen waren om te vliegen, had hij zich beschikbaar gesteld.

Volgens de papieren was dit zijn eerste vlucht voor het 274 Squadron. Hij steeg op vanaf Volkel om 08.40 uur. Boven Hahn meldt Régis motorproblemen te hebben en verliest het kontakt met zijn groep. Waarschijnlijk wil hij terugkeren en wordt aangeschoten door de Duitse FLAK. Bij Kasteel Beverweert ontdekt hij weilanden en wil daar waarschijnlijk landen. Helaas raakt zijn Hawker Tempest V de bomen en crasht hij. De gravin, die in Kasteel Beverweert woont, hoort de klap en denkt dat het kasteel onder vuur ligt. In het kasteel verblijven ook Duitsers die een deel van het Kasteel als commandopost hebben ingericht. Wanneer de gravin merkt dat de klap in de weilanden is, rent zij naar buiten. Halverwege de laan voor het kasteel ontdekt ze een piloot die tegen de boom zit. Régis heeft nog uit zijn toestel weten te klimmen, maar heeft de crash niet overleefd. De Duitsers die achter de gravin aankwamen hebben al zijn papieren verbrand, zodat men lange tijd niet wist hoe de naam van deze piloot was.

Eén dag voor het ongeluk kreeg de moeder van Régis nog een brief, waarin het volgende stond:”Geen zorgen, ik ben gelukkig”Op alle foto’s kun je zien dat Régis de bovenste knoop altijd los heeft. Voor hem had dat een betekenis:”G E L U K”

Broche

Broche

Tijdens de oorlog vroeg Régis om goud. Maar omdat er geen goud te koop was, heeft zijn moeder hem de trouwringen gegeven van haar man en haarzelf. Van deze twee gouden trouwringen heeft Régis een broche laten maken van het vignet dat hij op zijn uniform droeg. Deze broche droeg zijn moeder altijd als herinnering en aandenken aan haar zoon. Zijn eerste vlucht voor het 274 Squadron werd helaas de laatste van Régis, hij was nog maar 22 jaar oud.

Het eerste half jaar wist de familie niet waar Régis gebleven was. Hij was vermist. wrakstuk van Régis' Hawker Tempst V
Toen ze te horen kregen, dat het vliegtuig bij Kasteel Beverweert was neergestort, hebben ze aanplakbiljetten met daarop de foto van Régis, naar Werkhoven gestuurd.
De Gravin mevrouw zu Castell-Castell kon zich herinneren wat er met Régis was gebeurd.
Régis is eerst ongeïdentificeerd begraven op de Protestante Begraafplaats te Werkhoven. motor van de TempestLater is hij op verzoek van het Franse Rode Kruis opgegraven, geïdentificeerd en opnieuw begraven op de Algemene Begraafplaats in het bijzijn van zijn ouders, een detachement van de Royal Air Force en de burgemeester van Werkhoven. Veel later heeft de familie van Régis hem opnieuw opgegraven en vervSteen Evereoerd naar Evere bij Brussel, waar hij is bijgezet.

 

 

Régis-Charles Deleuze vloog in een Hawker Tempest V EJ775. Hij was luitenant der vliegers van de Royal Air Force, fighter pilot, 274 Squadron, registratienummer 135504.
Tijdens zijn tijd bij het 501 Squadron maakte Régis 8 V1 ’s (vliegende bommen) onschadelijk:
overzicht van Régis
model Hawker Tempest VBron: Air Magazine No 7, Maart/April 2002, artikel Sergeant-chef Georges Didier Rohrbacher “Le “Grand Cirque” de Régis Deleuze” pilote de Tempest dans le RAF

Model Hawker Tempest Mk V gemaakt door Théophile