Waar vindt een meisje van 10 jaar informatie over een herdenkingsmonument?
Mijn eerste poging is op het gemeentehuis van Driebergen-Rijssenburg en Bunnik. Helaas geen informatie. Ik probeer het bij de Stichting 1940 – 1945. Ook hier geen succes. Dan krijg ik een tip van iemand die mij verteld dat ik in Utrecht bij het Rijksarchief moet informaeren. Ik stuur ze een brief en ontvang enige tijd later een enveloppe met enkele documenten die mij verder kunnen helpen. Intussen ben ik in contact gekomen met de heer Harzing, historicus van Driebergen, en via hem krijg ik de eerste informatie.
“Op de avond van 25 februari 1945 hoorden wij ’s avonds een vliegtuig overkomen dat met veel lawaai in zuid-westelijke richting daverde over ons huis. Een tel of tien erna een oorverdovende ontploffing en toen……….stilte.
De volgende dag hoorden we in het dorp dat er een geallieerd vliegtuig door een Duits vliegtuig was neergeschoten dichtbij Werkhoven. De zondag erop zijn we daar gaan kijken. Het bleek op de zuid-oostelijke oprijlaan van Kasteel Beverweert te zijn gebeurd. Er lagen nog enkele brokstukken van het vliegtuig. De rest was reeds weggevoerd“
1978
Januari: In de documenten van het Rijksarchief vind ik de naam van de piloot en het vliegtuig. Zelfs het registratienummer van hem en van het vliegtuig. Waar hij is begraven. Eerst in Werkhoven en later is hij overgebracht naar Evere in Brussel. Op de plaats waar het vliegtuig als eerste de grond raakte hebben ze een herdenkingsmonument geplaatst.
Ik ben bezig om kopieën van mijn boek te maken en deze te sturen naar de burgemeester van Brussel om meer informatie over Régis te krijgen.
Nu heb ik informatie waar Régis was gelegerd (op Vliegbasis Volkel) en hoe laat de crash was (11.00 s’ochtends).
Nu heb ik informatie waar Régis was gelegerd (op Vliegbasis Volkel) en hoe laat de crash was (11.00 s’ochtends).
1980, 35 jaar geleden
Januari: Ik word geinterviewd door de heer Wijngaard. Mijn verhaal word gepubliceerd in een speciale uitgave over de bevrijding van Nederland. Ik ontvang een hoop reacties, waaronder die van de oud-
Hij was aan het wandelen en liep langs het gedenksteen. Toen hij de naam zag ontdekte hij dat het familie van hem was. Daarna heeft hij veel geschreven met de oud-
De documenten blijken allemaal gearchiveerd in het archief van de gemeente. Ik wist niet hoe snel ik naar het gemeentehuis van Driebergen moest gaan, maar eindelijk heb ik dan de documenten waar ik naar zocht. En informatie met een adres van een familielid.
Mei: Dit jaar is het 35 jaar geleden dat de 2e wereldoorlog eindigde. Vandaar dat dit met een speciaal feest werd gevierd op 5 mei. Mijn vader heeft voor mij een Hawker Tempest V gemaakt. Veel mensen geven mijn vader en mij complimenten over dit bijzondere bouwwerk.
En de optochtcommissie beloont het met een 1ste plaats.Naar aanleiding van de publicatie in de speciale bijlage over de bevrijdingsdag, ontvang ik een reactie van de heer Van Aartsen die een foto gemaakt had van het allereerste gedenksteen.
Ze zou Régis’ moeder op de hoogte brengen van mijn verhaal.Na ontvangst van dit antwoord heb ik natuurlijk meteen mijn brief met vragen op de post gedaan.
–
Is het mogelijk om een foto te krijgen van Régis?
–
Hoe zouden ze reageren, ik ben erg nieuwsgierig, laten we afwachten.
Ondertussen krijg ik van de secretaris van het Gemeentehuis Driebergen een telefoontje. Ik word
uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de onthulling van het monument ter nagedachtenis aan twee verzetsstrijders. Zij waren omgebracht door de Duitsers op 28 november 1944. Hun namen: Frank van Bijnen en Paul Esmeyer. (lees meer over Frank en Paul, klik hier) De onthulling zou gedaan worden door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard. Dat was spannend, ik zou de Prins ontmoeten en hij kon mijn boeken inzien over mijn zoektocht. Lees verder over mijn ontmoeting met Prins Bernhard, klik hier
1981, een zeer bijzonder jaar
In de brief kun je lezen dat ze emotioneel is over het feit dat ik zo veel werk gedaan heb ter nagedachtenis aan haar zoon en wat hij gedaan heeft voor ons gedurende de oorlog.
Ze zei mij dat ze mij een broche wil geven die ook Régis aan haar had gegeven. (De “wings” van de R.A.F.) Dit was een ontroerend moment na zo veel jaar om op deze wijze een bekroning te krijgen voor wat je gedaan hebt. Of zoals de neef van Régis zei: